Recept på julgodis!

Det blev en dag med julgodisbakande idag igen. Men det är ju orsaken till att jag är ledig, så lika bra att köra på ordentligt. Många nya sorter som säkerligen kommer återkomma år efter år. För några av dessa sorter är oootroligt goda. Senaste sorten som gjordes idag var Pepparkaks-kola, fy satan vad gott det var :D Funderar på att göra en sats till, gör i vanliga fall bara dubbel sats av Chokladkolan, men tror nog att den här också får hamna på dubbelsats-listan ;)


Leilas pepparkakskola

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned pepparkakskryddan. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

---

Chokladkola:

100g Smör
1,5 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1,5 dl Ljus sirap
150 g Blockchoklad (hälften mörk, hälften ljus)

Blanda allt förutom chokladen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt chokladen när det har kokat upp. Låt det småkoka tills kolan klarar kulprovet, eller tills smeten är runt 125 grader. Häll upp i en fyrkantig form och låt svalna.
Dela i lagom stora bitar och slå in i bakplåtspapper.

---

Chokladdoppad lakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap, jag använde ljus sirap
1 msk kakao
1 liten påse turkisk peppar
2 tsk smör
300 g ljus blockchoklad

Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugen och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

---

Mintkysspraliner:
~20 stycken

100 gram mörk choklad
2 dl florsocker
1-1 1/2 msk mjölk
1-2 krm pepparmintarom

1. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
2. Pensla insidan av ischokladformarna med choklad. Låt stelna i kylskåpet i ungefär 20 minuter
innan du penslar på ett till lager choklad. Låt stelna i ytterligare 20 minuter.
3. Pilla bort formen från chokladen.
4. Rör samman mjölk och florsocker. Börja med en matsked mjölk och ha sedan i lite gram i taget
under omrörning, tills du får en ganska tjock kräm. Rör ner pepparminten och smaka av, så att det
blir lagom stark smak.
5. Spritsa mintkräm i varje chokladform. Låt stelna i kylen.

---

Ca 50 st Bountybollar

Ingredienser

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g ljus blockchoklad
Eventuellt ätbara kulor eller sockerpärlor att dekorera med

Gör såhär

Blanda smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka i 5-8 minuter, tills smeten blir lite seg.
Tillsätt kokosflingor och låt smeten svalna något.
Rulla små bollar och lägg dem på bakplåtspapper.
Låt stå kallt minst en timma.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa kokosbollarna i chokladen.
Dekorera dem med ätbara kulor eller sockerpärlor om så önskas.
Låt stelna på bakplåtspapper.
Förvara kallt.

---

Polkagriskola:

100g Smör
3dl Vispgrädde
1dl Ljus sirap
3msk Flytande honung
2dl Socker

100g Polkagrisar

1. Blanda smör, grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka till 125 grader, ca 40 minuter.
Krossa polkagrisarna.
2. Gör kulprovet.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20x20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Klipp eller skär till lagom stora delar.
4. Slå in i smörgåspapper. Förvara kallt.

---

Saffranskola:

100g Smör
2dl Vispgrädde
3dl Strösocker
1tsk Vaniljsocker
1dl Ljus sirap
En påse saffran

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner vispgrädde, sockersorterna och sirap. Låt koka i 15-30 minuter tills smeten klarar kulprovet. Rör ner saffran när smeten är klar och häll sedan upp i en oljad form. Låt svalna.
Dela kolan i mindre delar och slå in i bakplåtspapper. Förvara kallt.

---

Jordnötspraliner:

Ingredienser
100 g mörk choklad
20 ischokladformar
1 dl jordnötssmör
2 tsk honung
50 g smält vit choklad

Gör så här

Smält mörk choklad och pensla ischokladformar på insidan med en liten pensel. Låt stelna. Pensla en gång till. Låt svalna.
Rör ihop jordnötssmör med honung och klicka i formarna. Ringla över smält vit choklad. Låt svalna i kyl.

---

Trillingnötter:

100g Hasselnötter
200g Mjölkchoklad

Rosta hasselnötterna i en torr panna. Häll sedan över dom i en ren kökshanduk och gnugga med hjälp av handduken bort skalet. Smält chokladen i vattenbad. Blanda ner nötterna i chokladen och ta upp tre av nötterna i taget och placera ihop på bakplåtspapper. Låt stelna.

Smält den överblivna chokladen över vattenbad igen och doppa nötterna en gång till så att de får mer choklad på sig nu när de redan sitter ihop. Låt stelna igen. Ringla resterande av chokladen över nötterna.

---

Så. Har redan lagt upp några tidigare, men kör på ett inlägg med alla recepten samlade. Kommer kanske fler. Hittade några goda recept förut när jag surfade runt lite. ;)

Nu ska jag snart sova!

Kommentarer
Postat av: Helena

Din blogg är så hemtrevlig och välkomnande

2011-12-11 @ 14:47:17
URL: http://helenaskvarter.blogg.se/
Postat av: Bakverk och Fikastunder..

Hej hej..

Vet inte om du missat detta men du har vunnit tävlingen inne hos mig :-)

2011-12-11 @ 20:14:43
URL: http://bakverkochfikastunder.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0