Köttfärsfyllda piroger



Köttfärsfyllda piroger

Fyllning: 

300g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpure
3 tsk soja
Salt
Peppar

Deg:

80g smör
1,5 dl mjölk
25g jäst (ett halvt paket)
2 äggvitor (spara äggulorna till att pensla med)
1 krm salt
4-5 dl vetemjöl

Gör såhär:

Hacka löken fint och stek i lite smör, pressa ner vitlöken. Tillsätt köttfärsen och stek till den fått fin färg. Tillsätt soja, tomatpure, salt och peppar. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.

Smält smöret till degen, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen har smält, tillsätt salt och äggvita sen lite vetemjöl i taget tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Ta upp degen och knåda på mjölat bakbord en stund.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i 12 delar och rulla bollar, kavla ut varje till en rund platta och lägg på bakplåtsklädd plåt. Fördela köttfärsen över varje platta. Pensla kanten på ena sidan av plattan med vatten och vik över den andra, tryck till så degen fäster. Tryck med en tallrik precis utanför fyllningen så får du en fin finish och degen fäster ihop så att fyllningen inte läcker. Den överblivna degen rullas till några bullar som gräddas tillsammans med pirogerna. Jäs övertäckt med bakhandduk 15 minuter.

Grädda i 8-10 minuter till de fått fin färg. Ta ut och placera på galler med bakhandduk över. 

Se andra filmen via denna länk för att bättre se hur du får till finishen på pirogerna: 

http://mobil.hemkunskapen.bloggplatsen.se/2014/03/11/10595807-piroger-med-kottfars/

RSS 2.0