Köttfärs- och potatisgratäng

Köttfärs- och potatisgratäng

500 g nötfärs eller blandfärs
3 dl passerade tomater + lite extra vatten
Torkade kryddor: timjan, oregano, basilika
salt och peppar
1 köttbuljongtärning

9-10 medelstora potatisar
1 lök (röd eller gul)
3 dl matlagningsgrädde (Becel)
(riven ost)

Stek köttfärsen och krydda, häll i tomaterna och lite extra vatten. Lägg i buljongen och låt det puttra medan du gör i ordning potatisen.
Skiva potatisen och löken. Lägg hälften av potatisen i en smord form och sen hälften av den skivade löken. Häll över hälften av grädden, salta och peppra. Lägg sen på all köttfärssås och sen resten av potatis och lök, krydda med salt och peppar. Häll över resten av grädden och på med den rivna osten. Laga i mitten av ugnen ca 50 min, 200 grader.

Det här receptet provade jag att göra igår, åt det till matlåda idag. Och det var såååå gott! MMM! Det här är ett "spara"-recept, det kommer göras fler gånger. Så skönt att hitta nya recept :)

Bytte pass med Sandra imorgon, så jag jobbar 12.15 - 21.00, skönt!
Sen ledig fredag - lördag. Blir shopping på lördag minsann!
Och lön imorgon, ooooh! Extremt bra lön! :D

Det här suger.



De flesta som känner mig vet att jag hatar att ta kontakt med läkare, vårdcentral etc. Det är inte många gånger i mitt liv jag har gjort det överhuvudtaget, men ibland i nödfall så måste man ju, även jag, även om jag inte vill. Jag har alltid haft fobi för läkare. Tror det handlar om att jag inte vill känna mig svag, jag vill inte erkänna att det är något fel på mig. Jag har vetat länge att det är det dock och det börjar bli så pass jobbigt att jag inte står ut mycket längre.

För 6 månader sen tog jag kontakt med vårdcentralen om att jag hade ont i ryggen. Jag fick ingen hjälp, jourläkaren som var där lutade sig efter en stund bak i sin stol och suckade och sa "Varför kommer det in så många krångliga patienter i dag för?" Och dum som jag är så spelar jag ju med och tar det på skämt, men det kändes inte på skämt och det kändes inte kul. Jag som redan har problem med att ens ta mig för att gå iväg. Jag har fortfarande ont i ryggen, men jag har lärt mig själv hur jag ska sitta och ligga för att det inte ska vara för jobbigt.

Men det problem jag har nu och har haft i några veckor är att jag vaknar på nätterna med att jag inte kan andas, har nog skrivit om det några gånger i bloggen. Oftast brukar det hjälpa med att jag sover med öppet fönster på nätterna, vilket inte är så underbart eftersom det är, som ni vet, cirka minus 20-25 grader ute! Men inte ens det hjälper längre. Jag vaknar av att kroppen inte andas självmant, det är extremt tungt att andas och det väser och piper och jag hostar så jag får ont i huvudet. Jag går då upp och dricker vatten, går runt lite i lägenheten för att andningen ska komma igång, man panikandas ett tag eftersom man inte fått någon luft så är kroppen desperat efter luft. Efter ett tag brukar jag gå och lägga mig igen, även fast problemen inte försvunnit, är jag uppe för länge har jag ingen chans att somna om.

Jag vaknade redan vid 9 imorse och hade lätt kunna ringa efter en telefontid redan då, men jag var tvungen att samla mod. Jag samlade mod ända till 12. Då ringde jag och de hade en ledig telefontid 13.25. De har precis ringt. Och anledningen till att jag skriver nu är att jag är upprörd och faktiskt ledsen. Det här är så typiskt. Jag kommer få göra om allt det här igen, för när hon ringde upp mig så förklarade hon att de inte kunde boka in en tid med mig för jag var fortfarande listad i Varberga där jag bodde tidigare. Hur ska man veta att man måste lista om sig när man flyttar? Det ska väl ändå sköta sig per automatik när man flyttar tycker man? Nej, det gör det inte. Sedan nu i februari har dom börjat med att man själv som patient måste skicka in en blankett om att man vill byta vårdcentral. Och det har ju inte jag gjort, för hur skulle jag ens veta det? Jag går ju aldrig till läkaren.

Jag har hittat blanketten på internet, så jag ska skriva ut den på jobbet imorgon. Och jag ska skicka in den. Om en vecka kunde jag höra av mig igen, om det under den tiden blev akut skulle jag åka till akuten tyckte hon. Jo, det kan hon ju tro.

Usch. Jag hatar sånt här. Imorse var jag så stolt över mig själv som ringde. Och nu känns det som att jag har tagit 10 kliv tillbaka. Inte alls stolt längre. Bara ledsen.

Snöstorm!

Jag har kommit på att jag inte har något att skriva om varje dag och därför kan jag inte uppdatera bloggen varje dag, så värst spännande är inte mitt liv. Så enkelt är det! Känner väl kanske inte att jag har extreemt mycket att skriva om idag heller. Men jag kände iaf för att skriva av mig :)

Helgen har gått ganska fort faktiskt. Det var jobb både lördag och söndag, 11.30 - 20.15. Hade bra sällskap och det gör ju saken mycket bättre, helt klart :) Tiden går så mycket fortare då, även om det är lite att göra. Men vädret, det hade jag gärna varit utan! Viiilket oväder!! Usch! Snöstorm som bara den!

I lördags var jag så smart så jag kollade ut innan jag skulle gå till jobbet, tur var väl det, för ja det var ju snöstorm! Jag gick hemifrån i tid, visste att Linda jobbade förmiddag, så kände att jag kunde gå dit och umgås lite, bättre det än att sitta hemma och bara sitta av tiden :) När jag kom ut på vägen så hade jag först motvind och det sved i ansiktet och jag kunde nästan inte hålla ögonen öppna för det var så mycket snö som kom mot mig! Men så fort jag svängde av på stora vägen så kom vinden och snön iaf från sidan, så då blev det lättare att gå.

Sen på kvällen fick jag kompa, och det var ingen bra tid att kompa, för det var värre än på morgonen och dessutom motvind hela vägen hem! Och den var så stark så några gånger fick jag vända mig om och bara stå stilla en stund för det gjorde så ont i ansiktet! Usch. Men men, att jag fick kompa gjorde att jag hann gå till affären en snabbis, köpa lite bananer, grädde och säkert nåt mer :)

Gick hem och kollade lite på Os, hann se Anja åka, dåligt dock :( Sen var det sveriges herrar i curling. Kollade på när dom vann, bra jobbat! Kollade sedan på ghost whisperer och gick och la mig! Upp och jobba igen. Planen var att gå tidigt då med, men njae det sket sig :P Var så mycket annat som hände där på morgonen och jag hamnade i slow motion fart en stund, så nej, jag kom inte alls tidigt.

Igår kväll hade jag bestämt att jag bara skulle se ett avsnitt Ghost whisperer och sen gå och lägga mig, var dödstrött. Men så händer värsta grejerna, höll på att få tuppjuck! :( Så var tvungen att kolla på två avsnitt till, suck! Blev en sen kväll, så det blev inte alls att kliva upp tidigt för att se på hockeyn. Satte på hockeyn direkt när jag vaknade istället och lät det vara på. Fick iaf se första och sista minutrarna av tredje perioden och vann gjorde dom också. Klara för kvartsfinal! Hoppas matchen är när jag är hemma :)

Den här dagen har varit lååång. Jag har varit så trött och konstigt nog så går tiden saktare då. Men hem kom jag ju till slut och sedan jag kom hem har jag som vanligt kollat på ghost whisperer, åt rostad macka med marmelad och ost förut, så gott :)

Ska snart sova! Men ett avsnitt till först :D

Ha det!

Bra dag.

Haft en bra dag på jobbet idag. Fick kompa en timma, inget jag hade planerat, men det var så långt så sa till att om det blir möjligt så kan jag tänka mig o gå tidigare, och så blev det :) Sonja kom o hämta mig så skjutsa hon mig till Willys. Så snällt av henne! Nu har pålägg så jag klar mig tills lön kommer, det är bra :) Så åt vi McDonalds, ännu mer tack snälla Sonja :D Hon stanna en stund, mys :)

Nu sitter jag och kollar på hockeyn! Än så länge en bra match! Sverige spelar bra! Skönt att man är hemma när det är match, så man inte missar allt! Har inte kunnat följa OS något bra alls iår, men hockeyn är viktigast :)

Det är jobb hela helgen som gäller för mig del, och det gör faktiskt inte så mycket. Skönt att kunna gå till jobbet i mysbyxor! Och så klart så är det ju härligt att Linda jobbar också. :)

Aja. Tillbaka till TVn!

Ha det!

Receptdags!

Oj... vad länge sen det var jag uppdaterade bloggen. 1,5 vecka sedan. Det var inte tänkt att det skulle bli så här stort glapp, men jag har jobbat kväll sen senast och jag har varit på väg in några gånger, men det har aldrig blivit av. Så idag får det bli ett sammanfattande inlägg som faktiskt kommer innehålla lite bilder, wiho! ;)

Ska börja med att visa Nathalies julklappar hon fick av mig när jag var i Örebro och hälsade på dom, hon blev glad! :) Hon hade klänningen på sig hela dagen, sen fick hon gå o byta om så den inte blev skitig av maten :P Carro hade ingen lust att tvätta den på en gång, förståeligt! :)


Hello Kitty klänning och ett svart diadem! :)

Vi hade en allmänt trevlig dag. Kom dit på dagen, gjorde Carro sällskap på Spa-huset medan hennes naglar skulle torka, hon hade fixat dom så fina! Sen åkte vi hem till dom där dom bjöd på mat! Fläskfilégryta i sötsur sås med ris, asgott var det! Sen fikade vi(?), åkte ut till Knarsta, hälsade på Carros syster och bror. Åkte in till stan igen. Satt och småpratade. Carro skulle göra daim, men jag hann inte smaka! :P Hoppas det blev gott iaf! :D

Vardagarna sen dess har gått åt till att jobba, kväll som sagt så har sovit till typ 09.30, duschat, ätit, sett på serier. Gått till jobbet vid 12.45 och kommit hem vid 22.30. Både förra veckan och denna, tills idag. Men! I helgen hade jag finbesök! :) Jenny och Helene kom hit i lördags, vi kollade på Melodifestivalen och sen spelade vi Helt Hysteriskt, så jävla kul är det spelet haha :D Men mitt spel var visst en nyare variant som det dels var lättare ord i och det gick mycket fortare! Men kul ändå :)

I söndags bakade jag matbröd heela dagen! Snodde lite recept när jag var hemma hos Carro, har kommit på att jag behöver äta lite grövre bröd på morgonen eftersom jag så snabbt blir hungrig så jag tänkte att vad är inte bättre än att baka brödet själv då? Och recepten kommer här, gott blev det! :


Grahamsbröd med havre

50g Margarin
5 dl Mjölk
2 tsk Salt
3/4 dl Sirap
3 dl Havregryn
5 dl Grahamsmjöl
8 dl Vetemjöl Special

Värm degspad till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet, rör tills jästen smält. Tillsätt resten av ingredienserna, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta till en jämn och smidig deg. Jäs övertäckt i ca 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt. Välj om ni vill göra limpor eller bullar, jag gjorde bullar. Dela degen i två delar. Knåda ut degen och dela den i 6 eller 10 bitar beroende på hur stora bullar ni vill ha. Rulla lätt och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 - 40 minuter.

Sätt ugnen på 200-225grader.
Pensla bullarna med vatten och strö över havregryn.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8 - 15 minuter om det är bullar, ca 30 minuter om det är limpor.
Låt kallna på kaller under bakduk. (Vilket jag aldrig gör för jag glömmer alltid att ta  ut gallret ur ugnen innan jag sätter på den).


Grova portionsbröd med vallmo

5 dl Vatten
50g Jäst
0,5 dl Olja
1,5 tsk Salt
2 msk Sirap eller honung
2 dl Grahamsmjöl
11-12 dl Vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll degspaden över, rör tills jästen har smält. Tillsätt resten av ingredienserna, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Jäs övertäckt cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt, dela degen i 2 delar. Knåda ut varje del och dela i lagom stora bitar, rulla till jämna fina bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Jäs övertäckt i ca 20 - 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över vallmofrön, jag använde vita för det var det enda som fanns på Konsum, tycker svarta är godare.
Placera i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter.


Mina kanelbullar!

Dessa kanelbullar är underbart goda, denna gång gjorde jag snäckor, oftast brukar jag göra, ja, jag vet faktiskt inte vad det heter haha! Men sådär när man snurrar dom runt fingrarna! ;) Men iaf, här kommer receptet!

50g Jäst
125gr Margarin
5 dl Mjölk
0,5 tsk Salt
2 dl Socker
1,25 - 1,5 liter Vetemjöl
1 ägg

Smält smöret, häll över mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ner degspadet, rör tills jästen har smält. Tillsätt salt, socker och ett ovispat ägg, rör om. Tillsätt lite i taget av vetemjölet tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa 30 - 45 minuter, håll koll så den inte rinner över kanten bara ^^ Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda till en smidig deg och dela i 4 delar. Kavla ut degen till en rektangel, bred ut flytande margin över hela och ha på rikligt med socker och kanel. Rulla ihop och dela i 12 bitar. Lägg varje bit i en bullform som placeras på bakpappersklädd plåt.

Jäs övertäckt ytterligare 15 - 20 minuter. Pensla med ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Placera mitt i ugn i 250 grader ca 8 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna lite grann och ät sen så många ni orkar!
MUMS! ;D

(världens sämsta bild, men fick ta kort på receptbladet för jag glömde ta kort när jag bakade)

Nougat- och pistachsnittar

Degen:
3,75 dl Vetemjöl
0,75 dl Socker
1 tsk Bakpulver
150g Margarin

Fyllning:

200g Mandelmassa
1 äggvita
En förpackning nougat

Garnering:

0,5 dl Pistaschnötter

1. Hacka snabbt samman mjöl, socker, bakpulver och margarin för hand eller i matberedare.
2. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Låt den vila i kylen.
3. Gör fyllningen: Riv mandelmassan grovt, för hand eller i matberedare. Tillsätt äggvita och vispa till en smidig och bredbar smet.
4. Ta ut degen ur kylen och kavla ut den till två plattor direkt på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 10 x 30 cm. Bred mandelmassesmeten ovanpå.
5. Skär nougaten i stänger och placera i mitten av plattorna. Rulla ihop dem från långsidan. Hacka pistaschnötterna och strö över degrullarna.
6. Grädda rullarna mitt i ugnen, ca 8 - 10 min. Skär dem sedan, medans de är varma, i sneda bitar.
Låt svalna!
Förvaras i kylen!

Sådär! Det var dagens recept det! Jag bakade inte allt i söndags, bara matbröden. Det andra bakade förra helgen :) I söndags gjorde jag även en kladdkaka, men den stod för länge i ugnen så den blev stenhård och jag som var så sugen på kladdkaka. Visst, jag åt en bit, men det var inte så himla gott! Hade hackat ner vit choklad och mjölkchoklad, hör ni vad gott?!

Idag är en ledig dag. Tvättid bokad till 12.00! Äntligen. All tvätt är iordningjord och klar, ska bli skönt med lite rena kläder! Ska även se till och diska idag, alla disk är iordninggjord i diskvatten! ;) Jag gör det lätt för mig. Vi får se om jag kanske får lust att baka. Måste iaf laga mat, något med torsk, men vet inte vad?

Ha en bra dag iaf!

:)

Örebro here I come!

Igår var det fredag och dagen gick faktiskt relativt fort! Mådde ganska bra, hade lite ont i huvet men illamåendet var borta. Hade lite otur så när jag hade lunch var alla matlådor slut så jag fick köpa mackor, och för mig är inte mackor lunch när jag jobbar, det är bara frukost! Så framåt eftermiddagen fick jag lite halsbränna och sådär, men det gick över när jag kom hem! :)

Pratade med Carro på kvällen och dagens planer är ON! Ska snart åka till Örebro, hinner tyvärr inte träffa syster, men får bli en annan gång :) Pappa hämtar mig ikväll runt 19, så får skjuts hem till o med! :D

Folk på bussen kommer säkert tycka jag är konstig som har en påse julklappar med mig, såhär i februari, men vafan, då får dom tycka det :D Ska bli spännande och se om klänningen passar, den är sååå fin! Har packat ner kameran, så får väl tvinga henne att ställa upp på ett foto :P

Mer en annan gång!

Ha det!

Will you be my ghost?

Tiden går så fort. Jag kan inte förstå att det har gått 5 månader redan. Det känns som om det bara var någon vecka sedan jag föll ihop i tårar av att få reda på vad som hänt. Jag kan fortfarande se det framför mig hur jag sätter mig vid datorn, går in på facebook som vanligt. Och överallt står det R.I.P. Alexander. Det var overkligt, jag förstod inte, ville inte förstå. Jag satt där och grät, hyperventilerade och visste inte vad jag skulle göra. Jag känner ofta så fortfarande och jag vill inte förstå att du är borta.

Jag har börjat kolla på en ny serie, Ghost Whisperer. Den är riktigt bra är den, men det går aldrig ett avsnitt utan att jag tänker på dig. Jag önskar att jag hade den förmågan, att kunna se. Inte i den bemärkelsen, skulle inte vilja se alla och allt, men jag skulle vilja se dig. Prata med dig, krama om dig, veta att du mår bra. Alexander, du är så saknad, av alla som kände dig. Och jag saknar dig, även fast vi inte sågs ofta, betydde, eller jag vill säga betyder, men man kanske inte får säga så när man vet att du inte finns, men du kommer alltid betyda något speciellt för mig. Och det vet du, du visste det nog långt inne även förut.

Will you be my ghost?

Det är 5 månader sedan idag. Men det är även exakt två år sedan som Staffan gick bort, så det är en dag med dubbel sorg på något sätt. Jag minns den dagen också, när telefonen ringde och jag vägrade förstå och tro på vad den andra personen i luren sa, vägrade tro att det var sant. Men det var sant. Och mitt liv hade inte sett ut som det gör idag om det som hände inte hänt. Och jag kan inte säga att som hänt efteråt är negativt, men man tänker ofta på hur det hade varit om han inte hade gått bort.

Jag trivs med det mesta i mitt liv just nu. Visst, man har sina bra dagar och sina dåliga dagar. Sorgen ligger alltid i bakhuvudet och skaver, men man kan inte släppa fram den varje dag. Den får vara där bak så länge man orkar hålla den tillbaka. Ikväll har den kommit fram, vilket kanske inte är så konstigt, det är ju ofta så på årsdagar, och dagar överlag där något tidigare hänt.

Men jag kommer aldrig glömma.

Nu är det hög tid för mig att gå och lägga mig. Ursäkta det deprimerande inlägget. Men jag kände att jag var tvungen att skriva av mig. På något sätt känns det lättare att skriva, släppa några tårar och sedan fortsätta leva sitt liv. Det underlättar extremt mycket.

Imorgon är det fredag och jag ser fram emot en ledig helg. Förhoppningsvis blir det även en tur till Örebro. Äntligen träffa Carro, Per och Nathalie, var evigheter sen! De ska få sina julklappar i så fall! Blir det Örebro, blir det även till att träffa systra mi så klart!

Ha det!

Magproblem?

Hej!

Nu har det inte blivit något de senaste dagarna. Har inte inte riktigt känt för det och faktiskt inte haft något speciellt att skriva om. Inte för att det känns som att jag nånsin har det egentligen, känns mest som ordbajseri, men på något sätt är det harmoniskt att sitta här och skriva av sig ibland. :)

Sedan besöket i söndags har inte allt riktigt varit som det ska heller. Vaknade på måndag morgon med att jag mådde illa, riktigt illa! Gick runt i lägenheten och knaprade på en knäckemacka och drack vatten bara för att få i mig något. Vet inte vad det var med magen, men jag gjorde mig iordning, åt frukost, så mycket jag fick i mig och så gick jag till jobbet. Efter första rasten mådde jag bra. Lukten av mat gjorde mig lite illamående igen, men tvingade i mig maten och mådde resten av dagen bra.

Värt att nämna är ju att jag haft ont i ryggen till och från varje dag, så det behöver jag inte skriva om i varje mening. Men iaf. Hem från jobbet på måndagen, gjorde inget speciellt på kvällen, tog det mest lugnt. Kollade på Desperate Housewives och spelade Mario.

Men igår morse vaknade jag upp och mådde illa, IGEN! Hallå?! Slängde mig i duschen, tvingade i mig frukost och gick till jobbet. Det funkade en stund, men det blev värre, inte bättre som i måndags. Så till slut tvingade dom hem mig, hah, dom ville inte ha mig där när jag mådde illa. Hemåt blev det iaf. Bänkade mig framför tvn, tog det allmänt lugnt. Åt Mexicanasoppa och efter ett tag mådde jag bra, helt som vanligt!

Gjorde faktiskt upp ett TV-schema, kollade tablån och bestämde vad jag skulle se, så hade något att göra hela dagen. Sen kollade jag på 24 och vandrade till affären. Köpte A-fil och mer soppa. Allt som är bra för magen! Vet inte riktigt vad som är fel. Jag tror verkligen inte att det är vinterkräksjukan eller något sånt, jag tror bara min mage strejkar. Vet inte om det kanske kan bero på att jag äter dåligt och vid oregelbundna tider? Det borde väl kunna vara en anledning?

För det är inte sånt illamående man har när man är magsjuk, det är mer en ilande känsla där illamåendet BARA sitter i halsen? Någon som förstår hur jag menar då?

Iaf så gick jag och la mig efter So you think you can dance igår, låg och läste en stund. Imorse vaknade jag av att jag hade ont i ryggen vid 8-snåret, försökte vrida på mig för att lägga mig skönt men det fungerade inte och katterna hade märkt att jag var vaken så det var bara att ge upp. 8 på sin lediga dag är inte precis ultimat att gå upp, men vad gör man?

Mådde iaf inte illa! Kors i taket! Men jag har varit hungrig nästa hela tiden! Åt en tallrik fil med puffar till frukost och ett glas nyponsoppa. Sen för en stund sen gjorde jag iordning en varma koppen, som inte alls var mättande måste jag säga. Så nu måste jag nog äta något igen, innan jag börjar baka.

Varför är jag hungrig? Känns inte som att jag blir mätt när jag äter, eller jag blir mätt precis då så att jag känner att jag inte vill ha mer mat, men bara efter en liten stund känner jag hungerkänslan i magen igen.

Aja. Ha det!

RSS 2.0